Activitats a Tushita

Tushita ofereix un programa propi de cursos i retirs, des de cursos d'introducció a la meditació fins a recessos de llarga durada, passant per cursos d'introducció i aprofundiment en el budisme, amb docents amb un ampli coneixement i experiència i mestres budistes de renom, entre d'altres.

2019
març
del 29 març 2019 al 31 març 2019
Marina Brucet

Curs de meditació que consisteix en una presentació de pràctiques que, mitjançant l'observació de la ment, permeten desenvolupar l'atenció amb la finalitat d'adquirir calma i espai mental. Aquest curs forma part del cicle de cursos de meditació de cap de setmana «Aprendre a meditar».

abril
del 13 abril 2019 al 22 abril 2019
Hans Burghardt

NOTA. Es possible fer només una part del retir: del 13 al 18 d'abril o del 18 d'abril al 21 o 22 d'abril. Per aquells que optin a fer-lo en la seva totalitat el retir serà del 13 d'abril al 21 o 22 d'abril sense interrupció.

 Per tal de trobar autèntica satisfacció i felicitat, el budisme proposa desenvolupar el nostre potencial com a éssers transformant la nostra ment, cultivant certes qualitats i actituds. Segons el budisme, el punt de partida és el reconeixement d'aquest potencial i de la insatisfacció que acompanya el viure'n allunyats, per a, seguidament, mitjançant reflexions i tècniques específiques, cultivar coneixements, qualitats i actituds que ens ajudin a obrir-nos als altres i a desenvolupar una visió lúcida de la realitat, per així canviar la direcció de les nostres vides, dirigint-les cap a una satisfacció i felicitat més profundes que culminen en l'estat de plenitud que és el Despertar.

maig
del 31 maig 2019 al 2 juny 2019
Artur Duch Puig, Consol Bofill

En el tir amb arc donarem importància primordial a la postura, la respiració i l’actitud mental. És necessari una estabilitat perfecta per apuntar, tensar i deixar amb precisió.

juny
del 14 juny 2019 al 16 juny 2019
Basili Llorca

La condició natural de la ment és un estat de tranquil·litat, d'obertura i claredat. Però, atrapats de manera instintiva en els pensaments, dirigits per idees i creences i alimentats per obsessions i temors, ens apartem de la nostra naturalesa. Agreujat per les demandes de la vida actual, caiem en la hiperactivitat mental i emocional, i ens atrapem en un món mental i egocèntric, el que genera tensió i insatisfacció i ens desharmonitza.

del 28 juny 2019 al 5 juliol 2019
Andy Weber

Durant 7 dies Andy Weber convertirà de nou la sala de meditar de Tushita en una Escola d'Art a la manera antiga. Es poden fer els cinc primers dies.

 

juliol
del 9 juliol 2019 al 15 juliol 2019
V. Charles Trébaol

Pots participar en tots ells o en algun per separat. Aquest estiu tornarem a comptar amb el monjo Charles per dirigir una sèrie de tres nyung nes. El nyung ne és una pràctica intensiva de purificació associada a Chenresig 1000 braços, en la qual s'inclou dejuni i silenci.

del 19 juliol 2019 al 21 juliol 2019
Marina Brucet

Curs de meditació en el que s'explicaran tècniques que ajuden a gestionar i reduïr les emocions destructives, desenvolupar una estima sana cap a un mateix i els altres, i aconseguir així, un estat d'equilibri afectiu o emocional, desenvolupant, a més, qualitats positives com l'equanimitat, obertura cap als altres o un coneixement lúcid d'un mateix i de la realitat en general. Aquest curs forma part del cicle de cursos de meditació de cap de setmana «Aprendre a meditar».

del 26 juliol 2019 al 28 juliol 2019
Hans Burghardt

El budisme Mahayana, el camí del despertar, es fonamenta en la bodichita, l'aspiració universal a que tots els éssers puguin trobar autèntica felicitat, una felicitat que no està basada en l'egoisme, i que puguin alliberar-se de la insatisfacció i el patiment, assumint la responsabilitat de contribuir activament a fer realitat aquesta aspiració.

agost
del 9 agost 2019 al 11 agost 2019
Hans Burghardt

En aquest retir explicarem què és una pràctica de "purificació" (en breu: pràctiques que treballen a nivells profunds de la ment per a eliminar actituds negatives i els seus efectes), els elements que hauria de tenir perquè sigui el més efectiva possible, i com aplicar-ho a les necessitats i circumstàncies de cadascú. Utilitzarem com a pràctica específica el que es coneix com a pràctica de Vajrasattva però es podrà utilitzar, també, una pràctica més general, per a aquells que no estiguin avesats a la pràctica de Vajrasattva i que així ho desitgin.

del 16 agost 2019 al 20 agost 2019
Marina Brucet

NOTA: És possible fer aquest retir conjuntament amb el retir de lam rim posterior (retir complet del 16 al 25 d’agost). En aquest retir de meditació cultivarem l'atenció i la creació d'un espai mental de quietud (shamata) que ens permeti veure amb més claredat el nostre món interior i la nostra experiència del món extern i dels altres, per així desenvolupar una major llibertat sobre les emocions i actituds que ens fan mal i fan mal als altres.

La pràctica intensiva en condicions de retir ens permet aprofundir en la pràctica de la meditació i integrar els efectes positius que d’aquesta es deriven. Retir d’integració en el què es practicaran, en un ambient de silenci i recolliment, les meditacions presentades al llarg dels diferents cursos d'«Aprendre a meditar», meditacions per a cultivar l'atenció, la calma mental i sobre aquesta base, actituds positives. El retir està obert també als que no han participat en els cursos precedents.

del 20 agost 2019 al 25 agost 2019
Marina Brucet

NOTA: És possible fer aquest retir conjuntament amb el retir de shamata anterior (retir complet: del 16 al 25 d’agost). Per tal de trobar autèntica satisfacció i felicitat, el budisme proposa desenvolupar el nostre potencial com a éssers transformant la nostra ment, cultivant certes qualitats i actituds. Segons el budisme, el punt de partida és el reconeixement d'aquest potencial i de la insatisfacció que acompanya el viure'n allunyats, per a, seguidament, mitjançant reflexions i tècniques específiques, cultivar coneixements, qualitats i actituds que ens ajudin a obrir-nos als altres i a desenvolupar una visió lúcida de la realitat, per així canviar la direcció de les nostres vides, dirigint-les cap a una satisfacció i felicitat més profundes que culminen en l'estat de plenitud que és el Despertar.