Tushita compleix vint anys

Homenatge a Kiko Segura.

Durant 2015 Tushita compleix vint anys a la FPMT. Tushita és un centre de retirs que es troba situat al cor del Parc Natural del Montseny, una regió del sud d'Europa que es caracteritza per la seva extraordinària biodiversitat, la seva peculiar bellesa mediterrània i els rastres d'una rica història cultural. Per als que coneixem el centre, "Tushita" és simplement Tushita, un lloc que molts considerem "màgic", on trobem l'assossec del qual es nodreix l'esperança, i el goig amb el qual ens envolta la bellesa que l'envolta. Per als que formem part de Tushita, sigui com a estudiants, docents, voluntaris, col·laboradors, administradors del centre o simplement "amics de Tushita", el centre és, en molts sentits, una llar, un lloc on tornar després de les difícils batalles quotidianes, un refugi on retrobar-nos amb aquestes veritats que ens inspiren i ens commouen.

A causa de la seva proximitat a les ciutats de Barcelona i Girona, i la seva accessibilitat (tot i estar situat en un paratge relativament aïllat, propici per a les pràctiques contemplatives), el centre ofereix a molts estudiants un espai privilegiat on aprofundir en la meditació.

Tots els centres de la FPMT tenen una història que mereix ser explicada. Tushita no és una excepció. Per aquesta raó, aprofitant l'espai que ens brinda la revista Mandala, vam decidir fer arribar als nostres germans i germanes de la FPMT al voltant del món la nostra alegria per aquest aniversari que estem celebrant, alhora que recordem i honorem la memòria de qui va imaginar i va portar endavant aquest projecte durant molts anys. Recordar Kiko Segura, i agrair a Bea Guergué, a més de felicitar a tots els membres passats, presents i futurs que van formar, formen i formaran part de la família de Tushita, ens ajuda a valorar la profunda interdependència de les nostres vides, els complexos itineraris que fan possible la virtut en el nostre món.

El 1995, després d'un llarg viatge a l'Índia i el Nepal, i la feliç visita de Lama Zopa a Espanya l'any anterior, en el qual el futur centre va tenir la bona fortuna de rebre la transmissió i comentari de "La roda de les armes afilades" de Dharmarakshita, per Lama Zopa, Kiko i Bea van decidir renunciar al projecte en el qual havien estat treballant durant l'última dècada (un centre de colònies dedicat a l'educació i promoció de l'entorn natural del Montseny), per emprendre la tasca d'establir un centre de retirs que s'expandís la visió de la FPMT a Catalunya.

Des de llavors han visitat el centre molts lames, i molts altres docents del Dharma ens han enriquit amb els seus ensenyaments, acompanyant-nos en el procés de la nostra pròpia educació i la promoció d'una educació fundada en la saviesa de la interdependència i l'amor. Molts estudiants han escollit al centre com a lloc de refugi per emprendre les seves pràctiques individuals o participar de les nostres pràctiques comunitàries.

El 2011, després d'una llarga malaltia, va moriren Kiko, el nostre primer director, que generosa i silenciosament ens va anar pescant aquí i allà perquè fóssim part d'aquest feliç projecte que avui compleix vint anys. Per als qui d'una manera o altre el vam acompanyar durant el seu últim any de vida, o vam tenir la fortuna de retrobar-nos amb ell durant aquest temps de convalescència, el Kiko va demostrar una fortalesa espiritual d'acord amb la temprança i la generositat que havia mostrat al llarg de tota la seva vida. Va ser una font de profunda inspiració, un exemple de coratge i confiança en els ensenyaments que havia après a estimar i amb els quals estava plenament compromès. La Bea, la seva companya de vida durant més de trenta anys, recorda les seves últimes hores com una expressió de pau, confiança i generositat. Per a nosaltres, Tushita estarà sempre associada a l'amistat i obstinació d'aquest home, que va saber guanyar-se els cors de tots nosaltres amb la seva senzillesa, i la seva dedicada obstinació per transformar les seves perspectives i actituds.

Els festejos d'aquest any són una commemoració de la vida i l'obra d'en Kiko, amb qui ens trobem a cada pas. Perquè en els racons d'aquest centre estan les seves mans, els seus ulls, les seves atencions. Ell, al costat de la Bea, va ser qui va saber fer d'aquest lloc el bell oasi que s'obre a la nostra experiència quan baixem el costerut camí que ens submergeix en la vall que habita.

Per descomptat, Tushita no és una illa solitària. Juntament amb altres centres i grups de la FPMT-Hispana, forma part d'un arxipèlag ben comunicat, disseminat a tot el llarg i ample del territori de la península ibèrica, el qual, al seu torn, es troba engranat en una xarxa de monestirs, centres i grups d'estudi en els cinc continents, teixits compassiva i sàviament pels nostres mestres espirituals, i la tasca dels quals és preservar i transmetre els ensenyaments del Mahayana.

L'hermenèutica budista assenyala que és possible distingir el que és universal en les paraules del buda, de les seves expressions culturals. La veritat última i universal que conjuga la interdependencia i la vacuïtat tan eloqüentment ensenyada pel Buda, sempre s'expressa en llengües històricament determinades. Tots els centres i grups d'estudi de la FPMT-Hispana, així com tots els altres centres i grups d'estudi de la FPMT en els cinc continents, tenen la responsabilitat de facilitar la comprensió íntima del Dharma en les llengües natives, mostrant la seva rellevància en l'experiència concreta, històrica i culturalment determinada de les societats i els individus amb els quals dialoga.

El centre de retirs Tushita està compromès amb aquesta missió. A més de proveir un espai de silenci apte per a la reflexió i la meditació, i oferir una comunitat d'acollida que serveixi com a refugi als estudiants de tot el món que s'apropen a la nostra porta, Tushita anhela convertir-se en un centre d'estudi i debat on mestres, acadèmics, científics i meditadors trobin condicions favorables per compartir els seus descobriments, en el marc d'una autèntica amistat espiritual, fundada al respecte, en l'amor i en la compassió.

Tags