Retirs

Retir de Vajrasattva

Hans Burghardt
del 9 agost 2019 al 11 agost 2019

En aquest retir explicarem què és una pràctica de "purificació" (en breu: pràctiques que treballen a nivells profunds de la ment per a eliminar actituds negatives i els seus efectes), els elements que hauria de tenir perquè sigui el més efectiva possible, i com aplicar-ho a les necessitats i circumstàncies de cadascú. Utilitzarem com a pràctica específica el que es coneix com a pràctica de Vajrasattva però es podrà utilitzar, també, una pràctica més general, per a aquells que no estiguin avesats a la pràctica de Vajrasattva i que així ho desitgin.

Retir de shamata: cultiu de calma i espai mental

Marina Brucet
del 16 agost 2019 al 20 agost 2019

NOTA: És possible fer aquest retir conjuntament amb el retir de lam rim posterior (retir complet del 16 al 25 d’agost). En aquest retir de meditació cultivarem l'atenció i la creació d'un espai mental de quietud (shamata) que ens permeti veure amb més claredat el nostre món interior i la nostra experiència del món extern i dels altres, per així desenvolupar una major llibertat sobre les emocions i actituds que ens fan mal i fan mal als altres.

La pràctica intensiva en condicions de retir ens permet aprofundir en la pràctica de la meditació i integrar els efectes positius que d’aquesta es deriven. Retir d’integració en el què es practicaran, en un ambient de silenci i recolliment, les meditacions presentades al llarg dels diferents cursos d'«Aprendre a meditar», meditacions per a cultivar l'atenció, la calma mental i sobre aquesta base, actituds positives. El retir està obert també als que no han participat en els cursos precedents.

Retir de lam rim

Marina Brucet
del 20 agost 2019 al 25 agost 2019

NOTA: És possible fer aquest retir conjuntament amb el retir de shamata anterior (retir complet: del 16 al 25 d’agost). Per tal de trobar autèntica satisfacció i felicitat, el budisme proposa desenvolupar el nostre potencial com a éssers transformant la nostra ment, cultivant certes qualitats i actituds. Segons el budisme, el punt de partida és el reconeixement d'aquest potencial i de la insatisfacció que acompanya el viure'n allunyats, per a, seguidament, mitjançant reflexions i tècniques específiques, cultivar coneixements, qualitats i actituds que ens ajudin a obrir-nos als altres i a desenvolupar una visió lúcida de la realitat, per així canviar la direcció de les nostres vides, dirigint-les cap a una satisfacció i felicitat més profundes que culminen en l'estat de plenitud que és el Despertar.