Conèixer el budisme - Els fonaments

El funcionament de la ment i les quatre veritats
Marina Brucet

La filosofia i la meditació budista no es limiten a fer-nos la vida una mica més còmoda... Partint d'una visió de la ment que va molt més enllà d'un mer "producte cerebral" el budisme aporta coneixement i eines per entendre la nostra ment i la nostra experiència de la realitat per tal d'alliberar-se de la insatisfacció i el patiment i així trobar autèntica satisfacció, felicitat i plenitud. El budisme proposa una teoria de la felicitat amb una riquesa i profunditat que no té parangó i la validació de la qual queda a mans d'aquells que posin en pràctica els mètodes que amb aquesta finalitat proposa.

En aquest curs s’introduirà, a més de la meditació, el pensament budista, una proposta sovint amb gran sentit comú i sovint també provocadora, amb una perspectiva oberta i sense donar res per fet, sinó aportant elements per la reflexió de cadascú i a la llum, alhora, del pensament i la societat en què vivim. En quant a la meditació, no tan sols ajuda a calmar la ment i trobar serenitat, sinó que també ens permet dirigir la mirada cap a dins i conèixer-nos millor. Això ens ajuda a entendre amb lucidesa què ens fa estar bé i què no, per així cultivar una satisfacció interior que es pugui expandir cap al món. A més, també ens permet anar més enllà de la visió que tenim habitualment de la realitat, sovint parcial i limitada. De fet, com vivim la realitat depèn de com l'experimentem, i això depèn de la ment.

En aquest curs explorarem què és la ment, el seu funcionament i naturalesa, així com el que es coneix com les quatre veritats on s'explica l'origen de la insatisfacció i el patiment, i es presenten els mètodes que ens permetran eliminar-los gradualment.

Conèixer el budisme

Conèixer el budisme és un conjunt de dos cursos on s’explora el pensament budista i l’aplicació que pot tenir a nivell pràctic en les persones i en la vida. Són cursos aptes tant per a neòfits com per a aquells que ja hagin realitzat algun altre curs o retir, i que vulguin explorar què ens pot aportar el budisme. Es combina amb sessions de meditació, i pretén ser un curs molt pràctic. S’exploraran, entre d’altres, la naturalesa i el funcionament de la ment, l’existència condicionada, la insatisfacció i el patiment i les seves causes, el karma, la bodichita o responsabilitat envers els altres, la realitat convencional i última, i també com dirigir la nostra energia de manera més efectiva en el dia a dia. Pretén cultivar més consciència de la nostra condició present i com dirigir-nos a una felicitat més genuïna i menys depenent de les circumstàncies, cultivant qualitats humanes com un bon cor i més saviesa.

Conèixer el budisme s’estructura en cursos explicatius i pràctics de cap de setmana independents que es poden fer per separat.

A qui va adreçat

Aquest curs va adreçat a tothom qui tingui interès en explorar la meditació i entendre els principis bàsics del budisme i què ens pot aportar. L’enfocament serà ampli i obert a tot tipus de persones.

S’introduirà, a més de la meditació, el pensament budista, una proposta sovint amb gran sentit comú i sovint també provocadora, amb una perspectiva oberta i sense donar res per fet, sinó aportant elements per la reflexió de cadascú i a la llum, alhora, del pensament i la societat en què vivim.

Estructura del curs

El format del curs serà teòric i pràctic, en un ambient ideal per a la introspecció i la reflexió.

Horari del curs

El primer dia s'espera l'arribada dels participants a partir de les 18:30h, i hi haurà una sessió d'introducció al curs després de sopar. La sortida té lloc l’últim dia després del dinar.

Marina Brucet és llicenciada en Bioquímica i Biologia Molecular i Doctora per la Universitat de Barcelona. Estudiant y practicant de budisme des de fa anys, ha estudiat amb renombrats mestres de la tradició del budisme tibetà com el Dalai Lama, Lama Zopa Rinpoche, Lama Jampa Monlam i Khensur Jampa Tegchok, entre altres, i ha completat el programa d'estudis avançats Masters Program of Advanced Buddhist Studies of Sutra and Tantra, de sis anys de durada, a Lama Tzong Khapa Institute, Itàlia, així com un retir individual de meditació d'un any, entre altres. Ha traduït diversos textos de pràctica i de filosofia, i en l'actualitat combina els retirs de meditació amb l'ensenyament de la meditació i la filosofia budista, impartint tant cursos especialitzats com més generals, amb un enfocament que sempre té en compte el context i les circumstàncies de la vida occidental.