Retir de lam rim

Caminant vers l'autèntica felicitat descobrint el que som
Marina Brucet
del 20 agost 2019 al 25 agost 2019
Llista d'espera

«Som el que pensem.
Tot el que som sorgeix amb els nostres pensaments.
Amb els nostres pensaments construïm el món.»

El Dhammapada. Buda Shakyamuni.

*NOTA: El retir constarà de dues rondes complementàries i autònomes. És podrà fer:

• Retir complet (totes dues rondes): del 8 al 16 o 17 d'abril
• Retir parcial (segona ronda): del 13 al 16 o 17 d'abril

NOTA: És possible fer aquest retir conjuntament amb el retir de shamata anterior (retir complet: del 16 al 25 d’agost). Per tal de trobar autèntica satisfacció i felicitat, el budisme proposa desenvolupar el nostre potencial com a éssers transformant la nostra ment, cultivant certes qualitats i actituds. Segons el budisme, el punt de partida és el reconeixement d'aquest potencial i de la insatisfacció que acompanya el viure'n allunyats, per a, seguidament, mitjançant reflexions i tècniques específiques, cultivar coneixements, qualitats i actituds que ens ajudin a obrir-nos als altres i a desenvolupar una visió lúcida de la realitat, per així canviar la direcció de les nostres vides, dirigint-les cap a una satisfacció i felicitat més profundes que culminen en l'estat de plenitud que és el Despertar.

Les meditacions proposades en aquest retir tenen el seu origen en Buda Shakyamuni i van ser articulades en aquest format pel gran mestre indi Atisha (982-1054). Són meditacions bàsiques comunes a les diferents escoles del budisme tibetà que ens permeten caminar en la direcció de cultivar satisfacció i felicitat genuïna, fins al punt d'aconseguir la plenitud d'aquestes.

En les sessions explorarem i experimentarem amb les diferents reflexions proposades amb un ànim de recerca i amb la voluntat d'incorporar-les a un nivell el més profund possible. Amb aquesta finalitat, i sobre la base del cultiu de l'atenció mitjançant pràctiques específiques, observarem i analitzarem la nostra experiència des de l'òptica de les reflexions proposades, allunyant-nos d'una aproximació merament intel·lectual o escolàstica, i intentant, en canvi, arribar a una experiència del que es proposa que tingui un efecte beneficiós sobre la nostra percepció de nosaltres mateixos, dels altres i de l'entorn en el seu conjunt.

En el curs, ens centrarem principalment en la tradició coneguda com el camí gradual o lam rim (en tibetà) del mestre i erudit tibetà Lama Tsongkhapa (1357-1417), fundador d'una de les escoles de budisme tibetà —l'escola guelug— amb una aproximació, però, oberta i no sectària. Les meditacions inclouran, entre d'altres, els següents temes:

 • La naturalesa de la ment i el seu potencial.
 • Cultivar el desig de ser feliços i alliberar-nos del dolor i la insatisfacció (renuncia al patiment i les seves causes):
  • El gran valor d'aquesta vida.
  • Reconèixer la insatisfacció i identificar-ne les causes. 
  • Transitorietat i mort.
  • Les accions i els seus efectes (karma).
  • Els defectes de l'existència condicionada o cíclica.
  • Establir una direcció segura cap a la satisfacció i felicitat genuïnes.
 • Estendre el desig de felicitat als altres. L'esperit del Despertar (bodhichitta).
  • Les quatre actituds incommensurables: equanimitat, amor, compassió i alegria.
  • Entendre els inconvenients de l'egoisme i l'egocentrisme i els beneficis d'adoptar una actitud de pensar en els altres.
 • La visió lúcida de la realitat. La vacuïtat.

Per raons organitzatives, animem a tots els interessats a apuntar-se amb la deguda antelació.

Requisits

Tot i que és aconsellable tenir un cert coneixement del budisme, no hi ha requisits previs per a poder realitzar el retir, tan sols es requereix tenir confiança en la pràctica i ganes de participar.

El retir

Dates

El retir constarà de dues rondes complementàries i autònomes. És possible unir-se al retir per fer ambdues o bé per fer únicament la segona.

Entrades al retir: 8 d'abril o 13 d'abril.
Sortides del retir: 16 o 17 d'abril.

Retir complet (totes dues rondes): del 8 al 16 o 17 d'abril

El retir començarà el 8 d'abril després del sopar i finalitzarà el 17 d'abril després del dinar (encara que per a aquells que ho desitgin, podrà finalitzar el 16).

Retir parcial (segona ronda): del 13 al 16 o 17 d'abril

La segona ronda començarà el 13 després del sopar i finalitzarà el 17 d'abril després del dinar (encara que per a aquells que ho desitgin, podrà finalitzar el 16).

Organització

Les sessions práctiques es realitzaran en grup, a la sala de meditació de Tushita. Hi haurà sessions per explicar i aclarir aspectes de la pràctica, en les que es podran formular preguntes i dubtes. El guia del retir estarà disponible entre sessions per a facilitar informació, guia i assistència personal a tots els participants. El retir es farà en una atmosfera de silenci.

Idioma

El retir es realitzarà en castellà o en català si tan sols hi ha participants catalans.

Informació pràctica

Per a informació sobre l'allotjament, fer clic aquí.

Ja que la cobertura mòbil a la zona és molt limitada, es recomana deixar el número de telèfon fix de Tushita (+34 972.178.262) a un amic o familiar, per si els fos necessari contactar.

El centre no pot facilitar habitació individual.

Aportació 
Del 16 al 25 d’agost (shamata i lam rim): 315€. Inclou allotjament i menjars.
Del 16 al 20 (shamata): 150€. Inclou allotjament i menjars.
Del 20 al 25 (lam rim): 190€. Inclou allotjament i menjars.

Marina Brucet és llicenciada en Bioquímica i Biologia Molecular i Doctora per la Universitat de Barcelona. Estudiant y practicant de budisme des de fa anys, ha estudiat amb renombrats mestres de la tradició del budisme tibetà com el Dalai Lama, Lama Zopa Rinpoche, Lama Jampa Monlam i Khensur Jampa Tegchok, entre altres, i ha completat el programa d'estudis avançats Masters Program of Advanced Buddhist Studies of Sutra and Tantra, de sis anys de durada, a Lama Tzong Khapa Institute, Itàlia, així com un retir individual de meditació d'un any, entre altres. Ha traduït diversos textos de pràctica i de filosofia, i en l'actualitat combina els retirs de meditació amb l'ensenyament de la meditació i la filosofia budista, impartint tant cursos especialitzats com més generals, amb un enfocament que sempre té en compte el context i les circumstàncies de la vida occidental.