Idioma del curs

Castellà

Docent

 • Hans Burghardt
  Hans Burghardt
  Hans Burghardt és llicenciat en Bioquímica i Biologia Molecular i Doctor per la Universitat de Barcelona. Estudia i practica el budisme des de 2002, de la mà de mestres i meditadors tibetans i occidentals. Ha completat el Masters Program of Advanced Buddhist Studies a l’Istituto Lama Tzong Khapa (Itàlia), de sis anys de durada a temps complet, i un any de retir individual de meditació a més de nombrosos recessos de menor durada. Des del 2011 combina la pràctica intensiva de la meditació i l’estudi amb l’activitat com a docent en cursos de meditació i de filosofia budista, en cursos dirigits a un públic més ampli i com a guia de retirs de diferent durada, principalment a Espanya i Itàlia. És cofundador del projecte Dharmalabs, que té per finalitat compartir eines que permetin conrear i refinar el potencial que tenim com a éssers humans.
En línia

Ubicació

En línia
Categoria

Data

09 abr. - 13 abr.
Expired!

Horari

18:00 - 13:00

Aportació

65 € quota bàsica o 80 € quota benefactor

Places

En línia,
Places disponibles

Retir de Lam Rim – EN LÍNIA

RETIR EN LÍNIA EN FORMAT WEBINAR | ACTIVITAT PRESENCIAL CANCEL·LADA

En compliment del Reial Decret i seguint les recomanacions i instruccions de les autoritats sanitàries davant la pandèmia Covid-19, l’activitat presencial ha quedat suspesa.

Esperem aviat poder tornar a la normalitat i que l’impacte d’aquesta pandèmia sigui el menor possible, sobretot entre les persones més vulnerables i les seves famílies.

Mentrestant, PODEU FER EL RETIR DES DE CASA EN FORMAT WEBINAR.

«Som el que pensem.
Tot el que som sorgeix amb els nostres pensaments.
Amb els nostres pensaments construïm el món.»

El Dhammapada. Buda Shakyamuni.

Per tal de trobar autèntica satisfacció i felicitat, el budisme proposa desenvolupar el nostre potencial com a éssers transformant la nostra ment, cultivant certes qualitats i actituds. Segons el budisme, el punt de partida és el reconeixement d’aquest potencial i de la insatisfacció que acompanya el fet de viure’n allunyats, per a, seguidament, mitjançant reflexions i tècniques específiques, cultivar coneixements, qualitats i actituds que ens ajudin a obrir-nos als altres i a desenvolupar una visió lúcida de la realitat, per així canviar la direcció de les nostres vides, dirigint-les cap a una satisfacció i felicitat més profundes que culminen en l’estat de plenitud que és el Despertar.

Les meditacions proposades en aquest retir tenen el seu origen en Buda Shakyamuni i van ser articulades en aquest format pel gran mestre indi Atisha (982-1054). Són meditacions bàsiques comunes a les diferents escoles del budisme tibetà que ens permeten caminar en la direcció de cultivar satisfacció i felicitat genuïna, fins al punt d’aconseguir la plenitud d’aquestes.

En les sessions explorarem i experimentarem amb les diferents reflexions proposades amb un ànim de recerca i amb la voluntat d’incorporar-les a un nivell el més profund possible. Amb aquesta finalitat, i sobre la base del cultiu de l’atenció mitjançant pràctiques específiques, observarem i analitzarem la nostra experiència des de l’òptica de les reflexions proposades, allunyant-nos d’una aproximació merament intel·lectual o escolàstica, i intentant, en canvi, arribar a una experiència del que es proposa que tingui un efecte beneficiós sobre la nostra percepció de nosaltres mateixos, dels altres i de l’entorn en el seu conjunt.

En el curs, ens centrarem principalment en la tradició coneguda com el camí gradual o lam rim (en tibetà) del mestre i erudit tibetà Lama Tsongkhapa (1357-1417), fundador d’una de les escoles de budisme tibetà —l’escola guelug— amb una aproximació, però, oberta i no sectària. Les meditacions inclouran, entre d’altres, els següents temes:

 • La naturalesa de la ment i el seu potencial.
 • Cultivar el desig de ser feliços i alliberar-nos del dolor i la insatisfacció (renuncia al patiment i les seves causes):
  • El gran valor d’aquesta vida.
  • Reconèixer la insatisfacció i identificar-ne les causes.
  • Transitorietat i mort.
  • Les accions i els seus efectes (karma).
  • Els defectes de l’existència condicionada o cíclica.
  • Establir una direcció segura cap a la satisfacció i felicitat genuïnes.
 • Estendre el desig de felicitat als altres. L’esperit del Despertar (bodhichitta).
  • Les quatre actituds incommensurables: equanimitat, amor, compassió i alegria.
  • Entendre els inconvenients de l’egoisme i l’egocentrisme i els beneficis d’adoptar una actitud de pensar en els altres.
 • La visió lúcida de la realitat. La vacuïtat.

Per raons organitzatives, animem a tots els interessats a apuntar-se amb la deguda antelació.

Requisits

Tot i que és aconsellable tenir un cert coneixement del budisme, no hi ha requisits previs per a poder realitzar el retir, tan sols es requereix tenir confiança en la pràctica i ganes de participar.

El retir

Dates

El retir constarà de dues rondes complementàries i autònomes. És possible unir-se al retir per fer ambdues o bé per fer únicament la segona.

Entrades al retir: 8 d’abril o 13 d’abril.
Sortides del retir: 16 o 17 d’abril.

Retir complet (totes dues rondes): del 8 al 16 o 17 d’abril

El retir començarà el 8 d’abril després del sopar i finalitzarà el 17 d’abril després del dinar (encara que per a aquells que ho desitgin, podrà finalitzar el 16).

Retir parcial (segona ronda): del 13 al 16 o 17 d’abril

La segona ronda començarà el 13 després del sopar i finalitzarà el 17 d’abril després del dinar (encara que per a aquells que ho desitgin, podrà finalitzar el 16).

Organització i horari

El recés consistirà en sessions en directe de meditació i explicació i en sessions gravades a les quals tindran accés els participants del retir. A més, s’oferirà la possibilitat d’entrevistes personals. L’horari proposat és el següent:

Dijous 9
18:00 Sessió introductòria en directe

Divendres 10 a diumenge 12
7:30-8:00 1a. Sessió: meditació en directe
9:00-10:00 2a. Sessió: meditació i explicacions en directe
Matí: 3a./4a. Sessions de meditació enregistrada
15:30-16:30 5a. Sessió: explicació i preguntes/respostes en directe
Tarda: 6a./7a. Sessions de meditació enregistrada
21:00: Sessió de Vajrasattva en directe

Dilluns 13
7:30-8:00 1a. Sessió: meditació en directe
9:00-10:00 2a. Sessió: meditació i explicacions en directe
Matí: 3a. Sessió de meditació enregistrada
12:00-12:45: Conclusió del retir en directe

Idioma

El retir es realitzarà en castellà.

Aportació

Pots optar per una de les següents opcions:
65 € Quota bàsica (inclou el curs)
80 € Quota benefactor (inclou el curs i una contribució a la sostenibilitat del centre)

INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS

Intentem mantenir molt baixa l’aportació dels retirs i els cursos i ho aconseguim amb l’esforç personal i econòmic de les persones que mantenen el centre i les que donen els cursos, sense el qual el cost seria considerablement més gran. Si veus que, tot i això, tens dificultats per fer-los, pots contactar amb nosaltres perquè explorem altres possibilitats.