Docent

 • Hans Burghardt
  Hans Burghardt
  Hans Burghardt és llicenciat en Bioquímica i Biologia Molecular i Doctor per la Universitat de Barcelona. Estudia i practica el budisme des de 2002, de la mà de mestres i meditadors tibetans i occidentals. Ha completat el Masters Program of Advanced Buddhist Studies a l’Istituto Lama Tzong Khapa (Itàlia), de sis anys de durada a temps complet, i un any de retir individual de meditació a més de nombrosos recessos de menor durada. Des del 2011 combina la pràctica intensiva de la meditació i l’estudi amb l’activitat com a docent en cursos de meditació i de filosofia budista, en cursos dirigits a un públic més ampli i com a guia de retirs de diferent durada, principalment a Espanya i Itàlia. És cofundador del projecte Dharmalabs, que té per finalitat compartir eines que permetin conrear i refinar el potencial que tenim com a éssers humans.
Centre de meditació Tushita

Ubicació

Centre de meditació Tushita
Centre de meditació Tushita, Arbúcies, Girona, Espanya
Categoria

Data

03 ag. - 09 ag.
Expired!

Horari

18:00 - 15:00

Aportació

315 € quota bàsica o 350 € quota benefactor

Places

Llista d'espera

Retir de Lam Rim – Inicial

Aquest estiu us oferim dos retirs de Lam Rim:

Inicial: per a persones sense coneixement de budisme o que fan per primera vegada aquest tipus de retir; també per a persones que ja han fet algun retir de Lam Rim. En aquest retir s’explicaran conceptes bàsics del budisme.

Avançat: per a persones amb coneixements de budisme o que ja han fet algun retir de Lam Rim. En aquest retir es donarà per fet certa familiaritat amb conceptes bàsics del budisme.


«Som el que pensem.
Tot el que som sorgeix amb els nostres pensaments.
Amb els nostres pensaments construïm el món.»

El Dhammapada. Buda Shakyamuni.

*NOTA: El retir constarà de dues rondes complementàries i autònomes. És podrà fer:

• Retir complet (totes dues rondes): del 8 al 16 o 17 d’abril
• Retir parcial (segona ronda): del 13 al 16 o 17 d’abril

Per tal de trobar autèntica satisfacció i felicitat, el budisme proposa desenvolupar el nostre potencial com a éssers transformant la nostra ment, cultivant certes qualitats i actituds. Segons el budisme, el punt de partida és el reconeixement d’aquest potencial i de la insatisfacció que acompanya el fet de viure’n allunyats, per a, seguidament, mitjançant reflexions i tècniques específiques, cultivar coneixements, qualitats i actituds que ens ajudin a obrir-nos als altres i a desenvolupar una visió lúcida de la realitat, per així canviar la direcció de les nostres vides, dirigint-les cap a una satisfacció i felicitat més profundes que culminen en l’estat de plenitud que és el Despertar.

Les meditacions proposades en aquest retir tenen el seu origen en Buda Shakyamuni i van ser articulades en aquest format pel gran mestre indi Atisha (982-1054). Són meditacions bàsiques comunes a les diferents escoles del budisme tibetà que ens permeten caminar en la direcció de cultivar satisfacció i felicitat genuïna, fins al punt d’aconseguir la plenitud d’aquestes.

En les sessions explorarem i experimentarem amb les diferents reflexions proposades amb un ànim de recerca i amb la voluntat d’incorporar-les a un nivell el més profund possible. Amb aquesta finalitat, i sobre la base del cultiu de l’atenció mitjançant pràctiques específiques, observarem i analitzarem la nostra experiència des de l’òptica de les reflexions proposades, allunyant-nos d’una aproximació merament intel·lectual o escolàstica, i intentant, en canvi, arribar a una experiència del que es proposa que tingui un efecte beneficiós sobre la nostra percepció de nosaltres mateixos, dels altres i de l’entorn en el seu conjunt.

En el curs, ens centrarem principalment en la tradició coneguda com el camí gradual o lam rim (en tibetà) del mestre i erudit tibetà Lama Tsongkhapa (1357-1417), fundador d’una de les escoles de budisme tibetà —l’escola guelug— amb una aproximació, però, oberta i no sectària. Les meditacions inclouran, entre d’altres, els següents temes:

 • La naturalesa de la ment i el seu potencial.
 • Cultivar el desig de ser feliços i alliberar-nos del dolor i la insatisfacció (renuncia al patiment i les seves causes):
  • El gran valor d’aquesta vida.
  • Reconèixer la insatisfacció i identificar-ne les causes.
  • Transitorietat i mort.
  • Les accions i els seus efectes (karma).
  • Els defectes de l’existència condicionada o cíclica.
  • Establir una direcció segura cap a la satisfacció i felicitat genuïnes.
 • Estendre el desig de felicitat als altres. L’esperit del Despertar (bodhichitta).
  • Les quatre actituds incommensurables: equanimitat, amor, compassió i alegria.
  • Entendre els inconvenients de l’egoisme i l’egocentrisme i els beneficis d’adoptar una actitud de pensar en els altres.
 • La visió lúcida de la realitat. La vacuïtat.

Per raons organitzatives, animem a tots els interessats a apuntar-se amb la deguda antelació.

Requisits

Tot i que és aconsellable tenir un cert coneixement del budisme, no hi ha requisits previs per a poder realitzar el retir, tan sols es requereix tenir confiança en la pràctica i ganes de participar.

El retir

Dates

El retir constarà de dues rondes complementàries i autònomes. És possible unir-se al retir per fer ambdues o bé per fer únicament la segona.

Entrades al retir: 8 d’abril o 13 d’abril.
Sortides del retir: 16 o 17 d’abril.

Retir complet (totes dues rondes): del 8 al 16 o 17 d’abril

El retir començarà el 8 d’abril després del sopar i finalitzarà el 17 d’abril després del dinar (encara que per a aquells que ho desitgin, podrà finalitzar el 16).

Retir parcial (segona ronda): del 13 al 16 o 17 d’abril

La segona ronda començarà el 13 després del sopar i finalitzarà el 17 d’abril després del dinar (encara que per a aquells que ho desitgin, podrà finalitzar el 16).

Organització

Les sessions pràctiques es realitzaran en grup, a la sala de meditació de Tushita. Hi haurà sessions per explicar i aclarir aspectes de la pràctica, en les que es podran formular preguntes i dubtes. El guia del retir estarà disponible entre sessions per a facilitar informació, guia i assistència personal a tots els participants. El retir es farà en una atmosfera de silenci.

Idioma

El retir es realitzarà en castellà o en català si tan sols hi ha participants catalans.

Arribada i sortida del retir

El dilluns, s’espera l’arribada dels participants a partir de les 11:00 h. El retir començarà després de dinar. La sortida és l’últim dia després del dinar.

Informació pràctica

Per a informació sobre l’allotjament, fer clic aquí.

Ja que la cobertura mòbil a la zona és molt limitada, es recomana deixar el número de telèfon fix de Tushita (+34 972.178.262) a un amic o familiar, per si els fos necessari contactar.

El centre no pot facilitar habitació individual.

Aportació

Pots optar per una de les següents opcions:

315 € Quota bàsica (inclou el curs, l’allotjament i els menjars)
350 € Quota benefactor (inclou el curs, l’allotjament, els menjars i una contribució a la sostenibilitat del centre)

INSCRIPCIONS I INFORMACIÓ

PLACES LIMITADES

Per assegurar-se plaça és convenient inscriure’s amb suficient antelació.

INSCRIPCIONS

Per formalitzar la inscripció has de seguir els següents passos:

 1. Omple el següent formulari per sol·licitar la inscripció:
  Formulari de sol·licitud d’inscripció
 2. En el termini màxim d’uns dies rebràs un correu en el qual se t’indicarà si pots formalitzar la inscripció (si hi ha places) i se’t donaran les instruccions per pagar el curs.
 3. La inscripció es completa quan es formalitza el pagament.

CANCEL·LACIONS

En cas de no poder assistir al curs disposes de la següent política de cancel·lacions:

 • 2 setmanes abans de l’inici del curs: es retorna el 100%
 • 1 setmana abans de l’inici del curs: es retorna el 50%

En cas de circumstàncies que ens obliguin a cancel·lar l’activitat et retornaríem el 100%. Donades les circumstàncies actuals, faríem el mateix si haguessis de passar quarantena o confinar-te.

Per a formalitzar la cancel·lació cal escriure a cursos@tushita.es.

INFORMACIÓ

 • Més informació (no oblideu indicar l’activitat per la qual demaneu informació): cursos@tushita.es
 • Allotjament
 • Com arribar

Intentem mantenir molt baixa l’aportació dels retirs i els cursos i ho aconseguim amb l’esforç personal i econòmic de les persones que mantenen el centre i les que donen els cursos, sense el qual el cost seria considerablement més gran. Si veus que, tot i això, tens dificultats per venir a ells, pots contactar amb nosaltres perquè explorem altres possibilitats.