Docent

 • Marina Brucet
  Marina Brucet
  Marina Brucet és llicenciada en Bioquímica i Biologia Molecular i Doctora per la Universitat de Barcelona. Estudiant y practicant de budisme des de fa anys, ha estudiat amb renombrats mestres de la tradició del budisme tibetà com el Dalai Lama, Lama Zopa Rinpoche, Lama Jampa Monlam i Khensur Jampa Tegchok, entre altres, i ha completat el programa d’estudis avançats Masters Program of Advanced Buddhist Studies of Sutra and Tantra, de sis anys de durada, a Lama Tzong Khapa Institute, Itàlia, així com un retir individual de meditació d’un any, entre altres. Ha traduït diversos textos de pràctica i de filosofia, i en l’actualitat combina els retirs de meditació amb l’ensenyament de la meditació i la filosofia budista, impartint tant cursos especialitzats com més generals, amb un enfocament que sempre té en compte el context i les circumstàncies de la vida occidental.
Centre de meditació Tushita

Ubicació

Centre de meditació Tushita
Categoria

Data

09 oct. - 12 oct.

Horari

18:00 - 15:00

Aportació

185 € quota bàsica o 215 € quota benefactor

Places

Places disponibles

Retir de Vipassana

Sobre la base d’una ment en calma cultivada mitjançant la pràctica de shamata, es desenvolupa la pràctica de vipassana, que observa i indaga en l’experiència. La pràctica de vipassana és un mètode d’investigació que, mitjançant l’aplicació de l’atenció conscient i l’anàlisi, ens permet observar, en primera persona, la nostra experiència i identificar i destruir les idees supersticioses que distorsionen la nostra visió de la realitat i que són causa d’infelicitat. Així, es desenvolupa una visió lúcida des de la qual és possible cultivar en la direcció correcta la nostra felicitat i també, conscients que tots desitgem ser feliços i reconeixent la nostra responsabilitat en el benestar universal, la dels altres.

«En el que veus, hi ha tan sols el que veus; en el que escoltes, tan sols el que escoltes; en el que sents, tan sols el que sents; en el que coneixes, tan sols el que coneixes.»

Bahiya Sutta. Udana 1.10

Malgrat que les nostres accions estan dirigides directament o indirectament a trobar satisfacció, la realitat és que poques vegades l’obtenim, que quan l’obtenim la perdem amb facilitat o bé que obtenim el contrari. Segons el budisme busquem la felicitat en la direcció equivocada, cultivant les causes errònies, que no només no ens donaran allò que anhelem, sinó que resultaran en l’oposat; d’acord amb el budisme, tota la nostra insatisfacció i patiment tenen com a causa fonamental la ignorància: confonem el cos amb el lloc on resideix un jo real; les sensacions agradables, amb felicitat genuïna; la ment, amb el jo real; i els fenòmens, amb objectes reals, amb entitat pròpia, autoexistents.

La proposta budista és deixar de buscar la felicitat de forma supersticiosa, instintiva i irracional, i aturar-se a observar la realitat, per trobar les causes correctes d’una felicitat de millor qualitat. Tot i ser allò que motiva les nostres accions, les nostres vides, intentem satisfer aquest desig de felicitat a cegues, instintivament i compulsivament, des de la ignorància, sense aturar-nos ni tan sols un instant a qüestionar-nos si aquest, l’objectiu més important de la nostra vida, l’estem buscant en les causes justes, sense qüestionar-nos si allò que fem dóna el fruit esperat —autèntica felicitat—, sense reflexionar, des de l’observació i l’experiència, sobre quines són les causes d’una autèntica satisfacció i benestar.

La pràctica del vipassana, sobre la base de shamata o calma mental, ens ajuda a erradicar aquesta ignorància, a conèixer-nos millor i a abandonar tot allò que ens provoca insatisfacció i patiment i tots els impulsos que ens esclavitzen, guanyant així una llibertat genuïna i fonamental.

A qui va adreçat

Aquest curs és apte per a qualsevol persona que tingui interès a aprendre les tècniques que es proposen. Aquestes tenen el seu origen en el budisme, si bé l’aproximació serà universal i oberta a tota mena de persones.

Estructura del retir

El retir es farà en una atmosfera de silenci. El seu format és eminentment pràctic, combinant instruccions tècniques clares i senzilles amb nombroses sessions de pràctica.

Horari

El primer dia s’espera l’arribada dels participants a partir de les 18:30 h, i hi haurà una sessió d’introducció al curs després de sopar. La sortida té lloc l’últim dia després del dinar.

Aportació

Pots optar per una de les següents opcions:

185 € Quota bàsica (inclou el curs, l’allotjament i els menjars)
215 € Quota benefactor (inclou el curs, l’allotjament, els menjars i una contribució a la sostenibilitat del centre)

INSCRIPCIONS I INFORMACIÓ

PLACES LIMITADES

Per assegurar-se plaça és convenient inscriure’s amb suficient antelació.

INSCRIPCIONS

Per formalitzar la inscripció has de seguir els següents passos:

 1. Omple el següent formulari per sol·licitar la inscripció:
  Formulari de sol·licitud d’inscripció
 2. En el termini màxim d’uns dies rebràs un correu en el qual se t’indicarà si pots formalitzar la inscripció (si hi ha places) i se’t donaran les instruccions per pagar el curs.
 3. La inscripció es completa quan es formalitza el pagament.

CANCEL·LACIONS

En cas de no poder assistir al curs disposes de la següent política de cancel·lacions:

 • 2 setmanes abans de l’inici del curs: es retorna el 100%
 • 1 setmana abans de l’inici del curs: es retorna el 50%

En cas de circumstàncies que ens obliguin a cancel·lar l’activitat et retornaríem el 100%. Donades les circumstàncies actuals, faríem el mateix si haguessis de passar quarantena o confinar-te.

Per a formalitzar la cancel·lació cal escriure a cursos@tushita.es.

INFORMACIÓ

 • Més informació (no oblideu indicar l’activitat per la qual demaneu informació): cursos@tushita.es
 • Allotjament
 • Com arribar

Intentem mantenir molt baixa l’aportació dels retirs i els cursos i ho aconseguim amb l’esforç personal i econòmic de les persones que mantenen el centre i les que donen els cursos, sense el qual el cost seria considerablement més gran. Si veus que, tot i això, tens dificultats per venir a ells, pots contactar amb nosaltres perquè explorem altres possibilitats.

Etiquetes: